Váš nákupní košík je prázdný

Při nákupu nad 10 000 Kč DOPRAVA ZDARMA
Záruka vrácení peněz do 14 dnů
Sleva na telefonické objednávky
Sleva 10% na sestavy
15.Feb.2022

Jak vymalovat a zařídit studentský pokoj pro teenagera

Jak vymalovat a zařídit studentský pokoj pro teenagera

Díky pandemii koronaviru někteří z nás nepojedou na zahraniční dovolenou a zbude možná více peněz na úpravu interiéru. Zaměřte se na studentský pokoj, ať váš náctiletý přivítá příští školní rok s nadšením. Pokud vás láká přestavba dětského pokoje, podívejte se, jak vylepšit svým dětem prostředí pro rozvíjení tvořivosti a relaxace, dětský nebo studentský pokoj. Víte, jaké barevné kombinace zvolit? Dětská království a pokoje pro teenagery jsou zásadním prostorem, kde se děti po celou dobu svého dospívání rozvíjí, formují a učí. Jak by měl vypadat pokoj pro novorozence a jak pro adolescenta?

Teenager potřebuje svůj prostor pro učení a inspiraci

Pokoj náctiletého kluka nebo dívky by měl sloužit hned k několika účelům. Nejdůležitější je spánek a odpočinek. V těsném závěsu však stojí také učení a potřeba objevovat svoji nezávislost. Pokoj pro teenagera by měl být prostorem, ve kterém může vyjádřit své pocity a myšlenky, ale také útočištěm před světem plným pravidel a příkazů.

Při plánování rekonstrukce dětského či studentského pokoje, případně při tvorbě úplně nového, je jednou z důležitých otázek barva pokoje. Ta dokáže dítě rozvíjet a probouzet v něm novou energii, inspiraci nebo naopak jej zklidnit.

Jak vymalovat dětský pokoj?

Je nutné si uvědomit, že barevný pokojíček neznamená pouze natření stěn. Designéři doporučují natřít jen 30 % až maximálně 80 % plochy barvou. Zbylý povrch by měl zůstat bílý.

Alternativou k výmalbě stěn mohou být tapety, samolepky či v poslední době oblíbená kresba na zdi. Zaměřte se však před koupí na vlastnosti materiálu. Odchlipující se tapeta či samolepka, jejíž odlepení vás bude stát i kus omítky, vás jistě nepotěší.

Než se však pustíte do malování, kreslení či lepení, pečlivě si promyslete design místnosti pro studenta a vytvořte si návrh. Budete pokládat koberec? Jaký nábytek a doplňky si představujete? Veškeré vybavení pokoje musíte dopředu ladit, abyste se tak vyhnuli barevnému chaosu, který bude připomínat cirkus. A ano, nezapomeňte, že váš návrh pokoje je jedna věc, ale rozhodnout by měl nakonec váš teenager.

Milujou vaše děti barvičky? Nu proč ne, ale s rozumem. Dětský pokoj YOUNG 4, šedá/zelená.

Pohlaví a věk dítěte jako zásadní faktor

Barvy v dětském/studentském pokoji musí jednoznačně na dospívající dívku či chlapce (nebo sourozence) působit pozitivně. V opačném případě se můžete potýkat s problémy, jako jsou nesoustředěnost, kolísání nálady, apatie aj. Aby pokoj působil na dítě správně, musí mu být také uzpůsoben.

To znamená, že byste měli zejména respektovat pohlaví a věk dítěte. Pro dívky vybírejte spíše teplé odstíny, jako je oranžová, růžová či červená. Do klučičího pokoje volte chladné tóny, například typickou modrou. Pokud pokojíček sdílí chlapec i dívka, doporučujeme zvolit kombinaci barev vhodných pro oba, například spojení zelené a modré.

Pokud připravujete dětský pokojíček pro novorozence, vyzkoušejte lila odstín, který dodává dítěti klid a vnitřní rovnováhu, navíc podporuje i jeho fantazii. Při volbě barvy pro mladší děti i adolescenty vždy myslete na to, jakou atmosféru má barva v pokoji naladit

Barvy, které podněcují přemýšlení a zlepšují koncentraci

Pokud chcete podnítit kreativitu a fantazii, zvolte fialovou či zelenou barvu. Tóny fialové a zelené uvolňují a uklidňují, zejména roztěkané a nervózní jedince (proto jsou vhodné například i pro děti s ADHD).

Nemusíte nutně do této barvy zahalovat celé zdi, efektu dosáhnete také stylovými barevnými skříňkami do dětského pokoje ve fialové či zelené barvě. Při poruchách soustředění vyzkoušejte modrou barvu. Ta pomáhá koncentraci, také podněcuje kreativitu a ulevuje od stresu a napětí.

Nábytek do dětského a studentského pokoje vybírejte zejména v bílé barvě nebo v přírodních tónech, například v dekoru dub sonoma. Tyto neutrální odstíny působí svěže, pozitivně a usnadňují učení.

Barvy vhodné pro relaxaci

Pro uklidnění a relaxaci světlé odstíny modré, tyrkysové a zelené. Modrá je barvou harmonie a míru, posiluje životní energii a v kombinaci se zelenou, která je barvou života a optimismu, uvolňuje a regeneruje duševní síly. Samotná zelená přispívá k emocionální rovnováze a tělesnému i duševnímu zdraví, tou v pokojích svých dětí šetřit nemusíte.

Když máte doma pecivála

Potřebujete svého potomka naopak trochu probrat a povzbudit? Jestliže chcete dodat interiéru studentského pokoje trochu energie, vyberte žlutou, oranžovou nebo červenou barvu

Žlutá je barvou radosti a povzbuzení, dávejte si však pozor, aby nebyla v místnosti dominantní barvou. Příliš mnoho žluté může působit negativně a způsobovat pocity smutku. Zvolte proto raději pouze menší plochy ve žluté barvě.

Pozor dávejte také s červenou barvou. I tato barva dokáže povzbudit tělo i mysl. Pokud to však s ní přeženete, může způsobit nesoustředěnost, často až agresivitu.Oranžová je skvělou volbou pro děti s nedostatkem sebevědomí, které jsou zakřiknuté a neprůbojné. 

Kombinace barev? Žádná věda!

Nechcete se svazovat pouze jednou barvou, ale máte strach, že zvolíte špatnou kombinaci barev do dětského pokoje? Spojování více barev není žádná věda, stačí se držet barevného schématu a těchto 3 pravidel:

  1. Na barevném schématu volte barvy, které spolu sousedí, nebo jsou v těsné blízkosti.
  2. Pro harmonický kontrast vybírejte barvy na barevném schématu ležící proti sobě.
  3. V místnosti kombinujte maximálně 3 barvy. Ty získáte rovnostranným trojúhelníkem na barevném schéma.

Kombinujte barvy citlivě

Psychologie barev do studentského (dětského) pokoje

Bílá barva – Bílá barva je známá jako barva nevinnosti a čistoty. Rovněž také působí vzdušně, pomáhá temné místnosti se rozsvítit a opticky zvětšit. Ale na druhou stranu, všeho moc škodí a představa bílého koberce a dítěte s čokoládou.

Žlutá barva – Žlutá povzbuzuje, osvobozuje, působí vesele a navozuje teplo. Tato barva poutá pozornost, ale také unavuje oči, v extrémních případech může dokonce zhoršit zrak a vidění. Žlutá barva evokuje hněv, frustraci. Podle proběhlých výzkumů děti v místnosti vymalované na žluto častěji pláčou.

Oranžová barva – Slunečná oranžová je mezistupeň mezi červenou a žlutou. Je to velice teplá, veselá, hravá barva, která vyvolává pocit radosti. Pobyt v oranžové místnosti je velmi příjemný, avšak u některých dětí může vyvolat agresi a neklid.

Červená barva – Červená se nedoporučuje pro barvu stěn dětského pokoje, neboť je to velice akční, dobrodružná barva, při které se špatně usíná. Tato barva je plná energie, spojuje se s nebezpečím a láskou. Červená je však vhodná pro barvu doplňků, například dekoračních polštářků, dětských židliček apod.

Růžová barva – Bývá spokojována se vztahy a láskou. Jemnější a decentnější odstíny působí uklidňujícím dojmem. Růžová vyjadřuje ženskost, romantiku a chlapci či muži s oblibou v této barvě bývají považováni za zženštilé. 

Fialová barva – Purpurová ve všech odstínech působí velice melancholicky, neklidně a znepokojivě. V malém množství je však fialová optimální barvou dekorací do dívčích pokojíčků.

Modrá barva – Modrá barva je známá pro své uklidňující účinky. Navozuje pohodu, bezpečí, úspěch, ale pro své chladné odstíny není příliš veselá. Příliš modré může způsobit deprese a sklíčenost.

Zelená barva – Zelená je obdobně jako modrá velice uklidňující barva, která navozuje pocit bezpečí, klidu a štěstí. Podle výzkumů může tato přátelská barva zlepšit čtení u dětí. Zelený pokoj je velice zklidňující a uvolňující.

Hnědá barva – Zemitá hnědá barva je spojována s tradicí a domovem. Je velice usedlá a klasická, hnědá je barva jistoty a pořádku. Chceme-li tuto barvu dostat do dětského pokoje, stačí zvolit přírodní dřevěný nábytek. Hnědé odstíny se dobře hodí ke všem ostatním barvám, jsou tedy vhodné do dívčího i chlapeckého pokojíčku.

Šedá barva – Šedá barva je vnímána jako chladná, formální a nevýrazná barva bez emocí a evokuje pracovitost a preciznost. V kombinaci s výraznými barevnými prvky může být zajímavou volbou do dětského pokoje pro chlapce i dívky.

Černá barva – Do dětských pokojů se černá a příliš temné barvy nehodí, protože mohou působit smutně. Černá je barvou vzdoru a odporu, proto ji mají v oblibě teenageři, kteří se snaží najít svou cestu a styl.

Jakým barvám se vyvarovat?

Do dětských a studentských pokojů nevybírejte příliš tmavé tóny, které u dětí vzbuzují chmury a depresivní myšlenky, například černou nebo tmavě modrou.

Vždy pamatujte na to, že barva působí na psychiku dítěte či mladistvého, která je zvláště v době dospívání křehká. Proto myslete na pravidlo, že méně je více, a pokoj netvořte příliš křiklavý a barevně intenzivní. Inspirovat se můžete například v kompletních sestavách do dětského pokoje.

Krásný modrý pokoj, který inspiruje k tvoření. Dětský pokoj PLUTO 1, bílá/modrá.

Nábytek do studentského pokoje

Když máte vymalováno, zařiďte studentský pokoj. Při zařizování studentského pokoje berte v potaz zájmy a styl svého potomka. Nezapomínejte, že v tomto pokoji bude čas trávit pravděpodobně až do dospělosti. Dejte mu tedy možnost, ať vyjádří vlastní názor, touhy a přání.

Dobrá rada: Vsaďte na neutrální barvy a důraz dejte spíše na záclony, závěsy, koberce, polštáře, povlečení a doplňky, které snadno vyměníte podle toho, jak bude váš puberťák dospívat.

Studentský pokoj v neutrálních barvách. Studentský pokoj HENDRIX 2, buk ibsen/bílá/champagne.

Postel jako útočiště

Pokud nepředpokládáte, že vaše dítě ještě o 20–30 cm vyroste, investujte klidně i do dražší, ale o to kvalitnější postele. Sáhnout můžete po tradičním rozměru jednolůžka 90 x 200 cm nebo jim dopřát prostor na posteli o rozměrech 120 x 200 cm. To ještě není klasické letiště, ale ani stísněné jednolůžko.

Nezapomínejte, že mlaďoši v posteli nejen spí, ale také ji využívají jako pohovku. Takže na ní čtou, učí se, lenoší nebo paří hry. I když to možná nebudete vidět rádi, občas se tam vaše ratolest uvelebí i s návštěvou, se kterou budou pojídat brambůrky nebo pizzu. Postel v tomto věku zkrátka není jen na spaní.

Má vaše ratolest v pokoji prostor i na vlastní pohovoku? Ideální. Studentský pokoj GRANT 3, bílá/olše.

U postele by neměl chybět noční stolek, který může být ve stejném dekoru jako postel a ostatní nábytek v pokoji nebo může být zcela odlišný. A odlišný chce být v tomto věku každý.

Pracovní stůl nejen na učení, ale také na tvoření

Pracovní stůl vybírejte tak, aby na pracovní desce bylo dostatek místa na psaní i tvoření. Pamatujte na to, že bez počítače se dnes neobejdou ani děti na základní škole, natož na střední. Proto by na stole měl být prostor pro monitor, klávesnici a myš, ale v případě potřeby i na sešity a učebnice.

Mladí potřebují pracovní stůl, kde se mohou učit, psát nebo třeba skládat. Studentský pokoj STELA 1, šedá/dub.

Standardní ergonomická výška stolu se pohybuje mezi 70–75 cm. Délka pracovní desky by měla být od 140 cm do 160 cm a její hloubka mezi 60–80 cm. Ohledně výšky je ideálním řešením elektrický posuvný stůl, jehož výšku můžete upravovat podle potřeby. U stolu je dokonce možné i psát.

Je sice pravda, že náctileté úklid pokoje příliš „netankuje“, ale přesto je potřeba, aby měl stůl zásuvky nebo kontejner, do kterého mohou sešity, učebnice, výtvarné potřeby a další věci schovat. Originálním řešením je například pracovní stůl s bočním uspořádáním zásuvek, které zároveň slouží jako odkládací prostor navíc.

Zásuvky, skříňky, police a kontejnery. To vše je ve studenstkém pokoji potřeba. Studentský pokoj STELA 4, šedá/dub.

Židle jako základ všeho

K PC stolu patří samozřejmě vhodná židle. Židli vybírejte obzvlášť pečlivě. Váš potomek na ní bude trávit dost času, proto by měla být dobrou oporou pro jeho zádovou soustavu.

Vhodná kancelářská židle by měla mít možnost upravovat výšku, ale také sklon sedáku, zádovou opěrku a loketní opěrku. Správné sezení u počítače by totiž mělo respektovat pravidlo 90 stupňů.

Jak zařídit studentský pokoj?

Chcete, aby pokoj vypadal jako z vymazlených instagramových fotek? Žádný problém! Vsaďte na sestavy do studentského pokoje, které obsahují veškerý potřebný nábytek. V jednotném designu získáte policeregály, postele, skříně, noční stolky, PC stoly a další. Nemusíte tedy řešit nákup každého kusu zvlášť.

Vše spolu dokonale ladí. Dětský pokoj FILIP 3, malinová.

Nábytek do studentského pokoje však může mít i podobu sektorovou. To znamená, že každý kousek kupujete zvlášť a můžete si vybrat jen ty, které skutečně potřebujete. Na rozdíl od sestav, které již obsahují konkrétní nábytek v určitém počtu, u sektorového nábytku si ve stejném dekoru můžete pořídit třeba dvě postele, pokud zařizujete pokoj pro sourozence a chcete, aby veškerý nábytek ladil.

Sektorový nábytek se může poměřovat s nábytkem vyrobeným na míru, jelikož si jej můžete vybrat přesně podle prostorových možností zařizovaného pokoje.

Jak zařídit pokoj pro slečny a jak pro mladé pány?

Dívčí studentské pokoje mají většinou bílou barvu, která je doplněna dekorem dřeva. Fronty předních ploch mohou být lesklé. Pokoji dodají jiskru. Pro kluky je ideální spojení populárního antracitu a dřevěného dekoru.

Studenstký pokoj pro slečnu. Studentský pokoj Alpina 5, dub/bílá.

  • Holky dají přednost mnoha LED řetězům, svícnům, přehozům, polštářům a zrcadlům. Originálním doplňkem jsou závěsné houpačky.
  • Klučičí pokoj rozhodně snese dřevěný nábytek v kombinaci s kovem, černé a šedé barvy. Skvěle vypadá i kamenný nebo cihlový obklad.

Studentský pokoj pro skejťáka. Nebo skejťačku? Studentský pokoj DEMO 1, dub/šedá.

Studentský pokoj pro dva

Pokud máte dva potomky, ale nemáte možnost každému z nich dopřát vlastní pokoj, pamatujte na to, že oba budou potřebovat:

  • vlastní postel,
  • vlastní psací stůl,
  • vlastní skříň.

Pokud není místo pro vlastní postele, můžete zkusit patrovou postel.

Aby měl každý z nich soukromí, můžete pokoj přepažit například stojacím regálem. Další nápady najde v článku Dětský pokoj pro dva? Zařizování může být oříšek.

Doplňky, které si zamilují

V pokoji by určitě nemělo chybět stylové křeslo nebo alespoň sedací vak, kde mohou poslouchat muziku, přemýšlet o životě nebo si jen číst. Tento sedací prostor se může stát originálním designovým prvkem, který podtrhne individualitu vašeho skorodospěláka.

Styl studentskému pokoji dodá koberec. Ovšem ne ten, který položíte přes celou podlahu. Ideální jsou malé kusové koberečky, které mohou být třeba u kosmetického stolečku nebo u postele. Decentně, ale zároveň moderně působí obdélníkové nebo čtvercové koberce uprostřed místnosti.

Samozřejmostí jsou doplňky na stěnu. Kromě plakátů idolů jsou oblíbené šňůrkové závěsy na fotografie doplněné LED světýlky. Na vedlejší koleji nestojí ani tapety, které mohou klidně zdobit celou stěnu. Oblíbené jsou přírodní motivy.

Další zajímavé zdroje

I náš web používá cookies nejen pro správné fungování našeho webu, ale i k analýze návštěvnosti, ke sledování výkonu a reklamy. Výběrem „Akceptuji“ dáváte souhlas se zpracováním všech cookies. Výběrem „Odmítám“ dáváte souhlas se zpracováním pouze nevyhnutních cookies pro správné fungování našeho webu.
Akceptuji Odmítám