Váš nákupní košík je prázdný

Při nákupu nad 10 000 Kč DOPRAVA ZDARMA
Záruka vrácení peněz do 14 dnů
Sleva na telefonické objednávky
Sleva 10% na sestavy
15.Feb.2022

Bydlete i vy ve skandinávském stylu. Co to je?

Skandinávský / severský styl bydlení

Co je skandinávský styl? Skandinávský styl je nejen o vybavení v severském stylu, ale i o životních hodnotách a duševní potravě. Chce, abyste po příchodu domů hodili veškeré starosti za hlavu a rušné ulice vyměnili za klidné a pozitivně působící prostředí. To všechno a mnohem více je odrazem života na severu. Objevte s námi kouzlo bydlení ve skandinávském stylu.

Pozitivní energie všude kolem vás

Skandinávský (severský) styl vychází především z přírody. Proto by ani u vás doma neměly chybět přírodní materiály, mezi které patří dřevo, kámen nebo mramor. V kombinaci s bílou a pastelovými barvami dokáže navodit kýženou atmosféru pozitivní nálady a klidu. Podívejte se na inspiraci pro skandinávský styl bydlení.

Čím se severský styl vyznačuje?

  • Světlým a vzdušným prostorem.
  • Převážně světlými barvami, které na barevné škále zahrnují bílou, krémovou, pastelové a modré odstíny a šedou.
  • Přírodními materiály, především dřevem.
  • Velkým množstvím zdrojů světla od závěsných lustrů, přes stojací lampy, až po malé žárovičky a svíčky.
  • Neotřelou kombinací moderního nábytku s nábytkem patinovaným časem.
  • Textilními doplňky, mezi které patří polštářky, deky a kusové koberečky.
  • Jednoduchými dekoracemi a živými květinami. Díky své jednoduchosti se tento styl hodí i do pronajímaných bytů.

Skandinávský styl. Zdroj: pinterest.com
Skandinávský styl. Zdroj: pinterest.com

Příroda, která prostupuje vaším domovem

Příroda by měla být v každém pokoji ovlivněného skandinávským stylem patrná na první pohled. Abyste žili jako praví seveřané, mělo by vás obklopovat hlavně dřevo, které působí teplým a útulným dojmem, a hlavně krásně voní. Nejoblíbenějším dřevem je bříza a borovice. Předností dřevěného nábytku je, že mu zub času neublíží, ale naopak podtrhne jeho krásu.

Kromě dřeva, které můžete použít i na obklad stěn, by se ve vašem severském interiéru měl objevit i kov, sklo a kámen. Z těchto materiálů bývají nejčastěji zhotoveny konferenční a odkládací stolky. Na pohodlně polstrovaném gauči by neměla chybět teplá pletená deka nebo bavlněný pléd. Pod konferenčním stolkem, u postele, gauče nebo křesla se bude skvěle vyjímat kožešinový kobereček.

Obývací pokoj WINSOR 4, bílá/olše

Nezapomeňte mít kolem sebe hodně živých rostlin. Ideální volbou jsou ty, které nekvetou, ale mají jen zelené listy splývající přes květináč. Vzdušnost podpoříte tím, že květináče necháte viset ze stropu nebo je zavěsíte na nábytek.

Moderna a klasika spolu jdou ruku v ruce

Skandinávský nábytek je minimalistický stejně jako celé gros severského stylu. Má rovné linie, je vzdušný a rozhodně ne zdobený. Podlaha pokoje by měla být dřevěná. Bílý nátěr dodá místnosti vzdušnost a opticky ji zvětší.

Severskému nábytku dominují vysoké nožičky, díky kterým se pod ním nejen dobře uklízí, ale navíc působí vzdušně. V obývacím pokoji ve skandinávském stylu by neměly chybět vitríny kombinující masivní dřevo s bílou barvou a křišťálově průhledným sklem.

Dalším nezbytným vybavením je komoda s dvířky a šuplíky, jejímuž minimalistickému stylu dominují úchytky v kovovém nebo dřevěném provedení. Tyto moderní kousky doplňte rustikálním sofa nebo měkce polstrovaným ušákem, před který klidně postavte kovový konferenční stolek s prosklenou deskou. Kombinace starého a nového má ve skandinávském stylu zelenou.

Komoda OLIVERIO K2D3 bíláKomoda OLIVERIO K2D3 v barvě bílé


Vitrína GRANT 5, bílá/olše

Skandinávský nábytek v ložnici

Ve spojení se skandinávským stylem můžete být i v díky nábytku v ložnici. Zbavte se celoplošného koberce a pouze tam, kde se nohama dotýkáte země, položte kusové koberečky s vysokým vlasem nebo chlupaté kožešiny.

Stěny vymalujte krémovou, sněhovou nebo champagne, krásné jsou i jejich kombinace. Svoji ložnici můžete zútulnit i tapetou, kterou potáhnete jednu zeď. V ložnici samozřejmě nesmí chybět velká postel s pohodlným čelem kombinující dřevěné prvky s bílou barvou, komoda a noční stolky. S dekoracemi to příliš nepřehánějte. Zvolte raději celou hromadu malých polštářků, lampičku a jednoduchou květinovou výzdobu.


Obývací pokoj ve skandinávském stylu


Ložnice ve skandinávském stylu


Komoda SIENNA 9, borovice andersen/dub nash


Noční stolek LINDKOPING, buk pískový/bílá

Vzdušná barevná paleta s kontrastními prvky

Základním kamenem skandinávského stylu je bílá barva a další světlé odstíny.

Lidé na severu se potýkají s nedostatkem denního světla, a tak svůj interiér prosvětlují nejrůznějšími způsoby. Jedním z nich jsou zmiňované světlé barvy. Pokud v kombinaci s bílou zvolíte pastelové odstíny žluté, zelené nebo růžové, bude váš interiér působit útulně, vstřícně a teple. Dominantní bílou však můžete nahradit i béžovou, světle hnědou nebo šedou.

Ani výrazné prvky nemají v tomto minimalistické pojetí stopku. Klidně si dovolte do pokoje vnést syté barvy. Jsou ideální pro doplňky, jako je koberec, polštářek nebo stínidlo lampy. Použít je můžete i pro výmalbu, ale raději jen jedné stěny. Kontrastní však mohou být i dekorace.

Postavte na komodu černý svícen nebo si na stěnu pověste grafiky v barevném rámu, po pokoji rozmístěte kovové nebo skleněné krabičky a na zeď pověste výrazné hodiny, ideálně pendlovky.


Inspirace skandinávským stylem

Přiveďte do svého života světlo

Se světlem se ve skandinávských zemích rozhodně nešetří. Vzpomeňte jen na to, jak dlouho trvá polární noc. Proto se jej lidé snaží do svých příbytků vnést jiným způsobem. Kromě toho, že do oken nedávají záclony, najdete v každém pokoji několik druhů osvětlení.

Obývací pokoj OLIVERIO 4

U křesel a pohovek je obyčejně stojací lampa, která doplňuje centrální osvětlení. Rohy místnosti mohou být nasvíceny bodovým osvětlením a nad jídelním stolem může viset i několik závěsných svítidel. Romantickou atmosféru navodí všudypřítomné svíčky ve vyšších či nižších svícnech a ledkové řetězy plné drobounkých, hřejivě svítících světélek.

„Osvětlení do interiéru vybírejte do každé místnosti opravdu po zralé úvaze. V místnostech, kde budete potřebovat pracovat, namalovat si řasy nebo nakrájet zeleninu, musí být přirozené denní světlo, které udrží vaše tělo a mysl bdělé, v přirozeném rytmu. Takové světlo bude mít třeba 6500K. Naopak v místnostech, kde se chcete zklidnit, meditovat, připravit se na spánek, zkrátka užít si svůj hygge time, zvolte LED osvětlení, která má odstín světla více do žluta. Zajímavým řešením jsou světla, u kterých lze měnit barvu světla od teplé bílé až po studenou,“ řekl nám Lukáš Rymer z obchodu LED Solution.

Nalaďte svou mysl na vlnu pohody

Skandinávský styl není jen o zařízení bydlení, ale i o jeho naplnění štěstím. Žijte hygge stylem, žijte v klídku a pohodičce.

Jak se bydlí ve stylu hygge?

Hygge domov je jako nekonečné Vánoce, ke kterým neodmyslitelně patří hřejivá deka, čtení oblíbených knížek a horký nápoj, ideálně čokoláda nebo jiná kalorická bomba. Co všechno byste doma měli mít, abyste se naladili na vlnu pohody?

  • Pohodlné křeslo nebo gauč,
  • huňatou deku, klidně i pletenou,
  • měkké polštářky,
  • krb nebo velkou lucernu na svíčku,
  • teplé ponožky a pohodlné domácí oblečení,
  • teplý nápoj a dobré jídlo,
  • oblíbené filmy a knihy,
  • kolem sebe všechny, které máte rádi.

Hygge bydlení se neřídí nejnovějšími módními trendy v oblasti designu nábytku. Jeho hlavním posláním je navodit atmosféru pohody a bezpečí.

Jak prožít Vánoce ve skandinávském stylu?

Se skandinávskými zeměmi se kromě nádherné přírody pojí i zima a chlad. I proto dokážou seveřané dokonale zkombinovat prvky zimy s hřejivým a pohodovým hygge stylem. Jak na to?

  • Držte se střízlivosti a neutrálních barev.
  • Používejte bílou v kombinaci se stříbrnou nebo prvky červené.
  • Interiér doplňte přírodními dekoracemi, ideální jsou šišky borovic.
  • Nezapomeňte na hřejivé deky a zvířecí kůže.
  • Každý kousek volného místa vyzdobte svíčkami.
  • Doplňky by měly být ve tvaru hvězd, sáhněte i po stříbrných zvonečcích, sněhových vločkách a bobulích červené barvy.
  • Nezapomeňte do svého interiéru propašovat soby v jakémkoliv zpracování.

Mnohem důležitější, než výzdoba interiéru je však vánoční nálada plná pohody, klidu a lásky.

Přeneste Skandinávii i do venkovního posezení

Nejen interiér, ale také exteriér si můžete vyšperkovat v severském stylu. Základem všeho je pohodlná sedačka. Rozhodnout se můžete pro ratanové nebo kovové provedení či pro mnohem stylovější paletový nábytek. 

Základem je pohodlí, proto sedačku nezapomeňte doplnit o pohodlné polstry, polštáře a polštářky. Chybět nesmí ani teplé deky nebo přehozy. K sedačce položte kobereček se skandinávským nebo geometrickým vzorem. Na stolečky nebo obrácené dřevěné přepravky položte květináče se zelenými stromečky. Vzdušnost podpořte závěsnými květináči. Pokud doma máte starý žebřík, jednoduše z něj vyrobíte originální držák na květiny.

Na stěny, kolem sedačky nebo kolem stolu rozvěste LED řetězy a do každého koutu položte svícen nebo lucernu se svíčkou. Ideálními venkovními doplňky jsou staré hodiny, které ani nemusejí být funkční, obaly na květináče mohou být buď z přírodních materiálů, nebo můžete sáhnout po plechovém provedení ve formě kyblíčků.

Slovník skandinávského bydlení

Kromě hygge se se severským způsobem života pojí i pojmy jako Creative Mind, The Thinker a Human Nature. Co znamenají a jak jich dosáhnout?

Creative Mind

Snaží se otevřít vaši mysl tím, že staví na vzdušnosti a kombinaci bohémských a hippie trendů. Nebojí se kombinací jemných a výrazných materiálů, protože chce experimentovat s novými a neobvyklými spojeními. Barevná paleta vychází ze světlých odstínů podtrhujících jemnost, ale nechybí jí ani jedna výraznější barva, která na sebe strhává pozornost.

The Thinker

Styl bydlení snažící se navodit klid, pokoj a pohodu. Využívá jednoduchosti skandinávského stylu s jeho typickým minimalismem a všudypřítomnou šedou, modrou a v malých dávkách černou. The Thinker perfektně spojuje staré s novým a vytváří tak nadčasový interiér naplněný harmonií.

Human Nature

Jeho hlavním posláním je pomoct přechodu z ruchu pracovního života do oázy pohody. Oslavuje krásu a tajuplnost přírody. Nosným prvkem je obklopující zeleň. Květiny a pokojové rostliny pomáhají s oproštěním se od okolního světa.

Nejlepší je květiny nechat volně viset ze stropu v závěsných květináčích. Sladěné barevné tóny odpovídají barevné kombinaci obzoru, kde se zem setkává s oblohou. Typická je tedy hnědá, zelená a modrá v kombinaci s kovovými prvky.

Skandinávský styl i v pronajímaném bytě

Skandinávský styl je jednoduchý, vkusný a neutrální, díky využitým barvám (přírodní, pastelové, šedé). Jednoduchý severský styl nezruinuje vaši peněženku. Když jím vybavíte byt, který pronajímáte, je to sázka na jistotu. Stačí vám minimalistické textilní doplňky a vykouzlíte příjemný prostor k životu i někomu jinému.

Další výhodou je, že takto vkusně byt lze kombinovat s dalšími doplňky a dekoracemi, které si přinese nájemník do svého nového domova.

Přečtěte si další články

I náš web používá cookies nejen pro správné fungování našeho webu, ale i k analýze návštěvnosti, ke sledování výkonu a reklamy. Výběrem „Akceptuji“ dáváte souhlas se zpracováním všech cookies. Výběrem „Odmítám“ dáváte souhlas se zpracováním pouze nevyhnutních cookies pro správné fungování našeho webu.
Akceptuji Odmítám