Váš nákupní košík je prázdný

Při nákupu nad 10 000 Kč DOPRAVA ZDARMA
Záruka vrácení peněz do 14 dnů
Sleva na telefonické objednávky
Sleva 10% na sestavy
22.Jan.2020

Nové trendy v interiérech pro rok 2020

Nové trendy v interiérech pro rok 2020

Pro novou výmalbu stěn a pro vybavení pokoje krásným nábytkem se nerozhodujete jen kvůli estetičnosti, ale také kvůli tomu, jak se v místnosti chcete cítit. Vhodně zařízené prostředí má totiž pozitivní psychologický dopad, který se promítá do fyzické i emoční pohody. A přesně toto je cílem bytových trendů pro nové desetiletí.

11 barev nového roku

Rok 2020 se ponese v odvážné atmosféře. Štěstí přeje odvážným, takže se letos rozhodně nemusíte obávat barevných kombinací, o kterých se vám zdálo jen v nejdivočejších snech. Pozornosti se dostane především podlaze a stropům, tedy částem místnosti, které byly vždy spíše neutrální. Letošní rok je však zve na taneční pole chromatičnosti. 

Pantone jako barvu roku 2020 vyhlásil klasickou modrou (19-4052 Classic Blue), která naznačuje návrat k tradičnímu zdobení. Dalších 9 barev dohromady sice dává spíše eklektický seznam, ale s důrazem na jejich snadné kombinování. Moderní paleta s sebou nese zářivé tóny, které vám připomenou estetiku 30. a 60. let.

  • Klasická modrá – je barvou roku 2020. Její předností je jednoduchost zrcadlící eleganci. V interiéru působí jako uklidňující barva, která přináší mír a nabízí bezpečné útočiště.
  • Meruňková – vychází z Millennial Pink, ale v základu má více oranžové, díky které působí energičtěji. Skvěle vynikne v kombinaci s hnědou, bílou a černou.
  • Moody Maroon – červená barva, která se objeví spíše v tmavších a sytých odstínech hraničících s červenohnědou. Tato teplá a dřevitá barva by se měla objevovat na větších kouscích nábytku, ale také u menších předmětů.
  • Pigmentová terakota – patří k zemitým tónům, které mají potenciál být in ještě několik nadcházejících let.
  • Světlé a matné tóny – světlé a matné odstíny najdou uplatnění v tmavých, ale i světlejších místnostech. Pastelové tóny jsou ještě světlejší, než jak je známe, takže na první pohled nepřitahují pozornost.
  • Kovově černá – černá barva se bude objevovat nejen na stěnách, ale také na stropech. Aby se však nejednalo jen o obyčejnou černou, přichází nový rok s jejím ozvláštněním v podobě kovového tónování, které se bude skvěle kombinovat s matnými povrchy.
  • Acid Olive – mechová zeleň byla hlavní barvou roku 2019, která se objevila nejen v módě, ale i ve výzdobě. I letošní rok přeje této zelené, která se však svým odstínem blíží pistáciové.
  • Zlatě žlutá – v módě se tento odstín objevil již v polovině roku 2019. Tento rok je nejsilnější barvou, která bude převládat zejména v oblasti dekorací. Zlatá žlutá slibuje propojení vintage s energickou atmosférou.
  • Deep Emerald – zelená podobající se smaragdu, která je však tmavší a blížící se spíše modré paletě. Bude dominovat především barva pro výmalbu stěn. Pokoji tak propůjčí hlubokou atmosféru klidu.
  • Šedá – nestárnoucí barva, která se oblibě bude těšit i tento rok. Objevovat se bude ve všech svých odstínech.
  • Blokové barvy – vyzývají ke kombinování kontrastních zářících barev jedné místnosti. Nemusí se však jednat jen o výmalbu, kontrastní zpracování mohou nabízet i obrazy nebo dekorace.


Obrázek: Černá barva se objeví nejen na nábytku, ale také na výmalbě stropu.

Tapety se vracejí na výsluní

V Evropě se začaly používat před více než 500 lety, ale Číňané je znali ještě mnohem dříve. Tapeta najde uplatnění u kteréhokoliv interiérového designu. Důležitá je správná volba barvy, materiálu a následných dekorací.

Pokud se rozhodnete svůj domov zařizovat v minimalistickém skandinávském stylu, sáhněte po tapetě představující husté pletené plátno z hrubé a drsné příze. Docílíte tak neobvyklého a super věrohodného skandinávského designu.

Kromě toho se můžete rozhodnout i pro tapety s 3D tiskem květin nebo glamour vzorů. Kvůli jejich hutnosti se doporučuje je aplikovat jen na část zdi, nikoliv na zeď celou. Ideální je například jako podklad pod závěsnou televizi. Zbývající stěny by měly být vymalovány jednoduše stejnou barvou, kterou tvoří základ tapety.

Neoklasický interiér si žádá texturovanou vinylovou tapetu s květinovým ornamentem a zlatými prvky. Další možností je tapeta imitující pozlacený nebo vyšívaný textil.

Nová dekáda, stejně jako ta předchozí, inspiraci čerpá z přírody. Proto se na stěnách mohou objevit tapety s přírodními motivy. Nejčastěji se jedná o fotografie krajin, které by měly působit jako organická část interiéru. Ideální je například spojení tapety lesa a koberce imitující silnici.


Obrázek: Vneste do svého pokoje kus přírody.

Na novinky v hi-tech reagují i tapety, takže si pokoj můžete vylepšit o tapetou imitující kov nebo světelnou tapetou. Důležitá je přítomnost mikročipů a nejrůznějších textur, jako jsou například skleněná vlákna. Zkrátka, futuristický vzhled.

Do loftových bytů si cestu našly tapety imitující kámen, dřevo, kůži i zvířecí vzory. Samozřejmostí jsou také cihly, které patří k nejpopulárnějším vzorům.

Pro environmentální design jsou charakteristické přírodní materiály, ze kterých se tapety vyrábějí rovněž. Zpracovávají se například z korku, slámy, juty, třtiny, dýhy, bambusu nebo mořských řas a jejich cena je vyšší než u tapet klasických. 

Eklektismus, který vám nesvazuje ruce

Interiérovému designu velí eklektismus, což znamená, že dostanete příležitost vybrat si atraktivní prvky různých designových stylů. Laicky bychom mohli říct, že se jedná trochu o „mišmaš“ styl, který však má svá pravidla. Co všechno se v interiérech objeví?

Environmentální design

Loňský rok se výrazně řešila otázka rychlé módy. Lidé začínají více přemýšlet o tom, odkud oblečení pochází, jak se vyrábí a z čeho se vyrábí. Tento způsob uvažování se začíná projevovat i v oblasti interiérového designu.

Nákup udržitelného nábytku tedy znamená, že se pořizuje jen takový nábytek, který se vyrábí z místních materiálů, které jsou trvale udržitelné. Druhou možností je nákup výrobků z recyklovaných materiálů, například koberečky vyrobené z recyklovatelných lahví.

Kuchyň ve dvou barvách

V novém desetiletí se s velkou pravděpodobností upustí od jednobarevných kuchyňských linek. Stoupající potenciál mají kuchyňské skříňky dvou různých barev.

Tmavší barvu mají skříňky spodní, světlejší odstíny zase police a horní skříňky. Pokud toto zpracování není podle vašeho gusta, můžete jít střídmější cestou kontrastních materiálů.

Opojný maximalismus

Přestože minimalistický design je nadčasový a tudíž věčný, drápky začíná vytahovat maximalismus, který je pravým opakem prvně jmenovaného. Maximalistický design směřuje od čistých, holých interiérů k výraznějším dekorům. Je charakteristický mnoha barvami, vzory a nábytkem různých stylů. Maximalistický styl je odrazem vaší osobnosti a domovu dodává šťávu.

Do centra pozornosti se dostávají tropické tisky jak na nábytku, tak na tapetách, závěsech či obrazech. Samozřejmostí je barevný kontrast, který se objevuje nejen na stěnách, ale také na stropě či podlaze.


Obrázek: Tropické motivy jsou typickým znakem maximalismu.

Japonská filozofie Wabi-Sabi

Wabi-Sabi se promítne především v minimalistických interiérech. Jde o pochopení toho, že život je plný nedokonalostí, neúplností a nestálostí. Estetika se v tomto ohledu zaměřuje na přijetí krásy věcí v jejich pomíjivosti a nedokonalosti. Proto prostor dostávají asymetrické věci a nedokonalé věci, ale také skromnost, jednoduchost a intimita.

Zpátky do 70. let

Interiér zařízený v duchu 70. let si žádá teplejší barvy, mezi které patří oranžová, zlatavě žlutá nebo rezavě červená. Nechybí ani dostatek rostlin. Samozřejmostí je teraco jako pracovní deska, podlaha nebo jídelní stůl, leopardí vzory nebo třásně. Retro styl má ambice pomalu nahrazovat současný boho styl, ale jestli se mu to povede, to ukáže až čas.

Samozřejmě, že se naše příbytky nepromění v muzeum věnované předrevoluční době, ale určitě se v nich v přiměřené míře objeví barvy, tvary a textury, díky kterým si retro najde cestu i do vašeho domova.

Skandinávský styl v tmavších barvách

Skandinávského minimalismu se designéři nevzdávají ani v novém desetiletí. Proměna se však dostavila a to v podobě tmavších barev. Ostatní textury však zůstávají zachovány (dřevo, kov, kámen). Místo světle šedé se sáhne po tmavějších odstínech, které se budou skvěle kombinovat s modrou.


Obrázek: Skandinávský styl si bude pohrávat s tmavšími barvami

Trendy pro 2020 v nábytku

Nábytek vychází ze dvou odlišných trendů.

  1. Geometrie a trendy – vzhledem nábytek odkazuje k 70. letům, pro které byly typické především oblé hrany. Často se tedy setkáte s kulatými jídelními nebo konferenčními stolky nebo nábytkem stojícím na nožičkách.
  2. Vienna Straw – neboli vídeňská sláma nahrazuje trend ratanu v oblasti přírodních materiálů. Nejčastěji se s tímto ikonickým výpletem setkáte u klasických jídelních židlí, na konferenčních stolcích, ale také u pohovek.
  3. Textura v celé svojí rozmanitosti je zastřešujícím trendem roku 2020, přičemž její míchání je nejlepším způsobem, jak vytvořit svůj vlastní originální styl.

V interiérech se bude objevovat kov různých druhů: měď, mosaz, zlato nebo tepané železo. Stejně tak tomu bude v oblasti dřeva. Ani zde se nemusíte držet jen jednoho druhu, klidně zkombinuje tmavé a světlé provedení a pomocí tón v tónu jej slaďte s ostatním vybavením.

Do interiérů se dostává ještě více přírodních materiálů. Nejedná se však pouze o dřevo nebo kámen, ale především o rostliny, které váš domov naplní svěžestí. Výjimkou rozhodně nebudou cihlové stěny nebo stěny s betonovou stěrkou obrostlé břečťanem či jinou popínavou rostlinou. Kromě stěn se však tyto popínavky skvěle plazí i po regálech nebo poličkách.

I náš web používá cookies nejen pro správné fungování našeho webu, ale i k analýze návštěvnosti, ke sledování výkonu a reklamy. Výběrem „Akceptuji“ dáváte souhlas se zpracováním všech cookies. Výběrem „Odmítám“ dáváte souhlas se zpracováním pouze nevyhnutních cookies pro správné fungování našeho webu.
Akceptuji Odmítám