Váš nákupní košík je prázdný

Při nákupu nad 10 000 Kč DOPRAVA ZDARMA
Záruka vrácení peněz do 14 dnů
Sleva na telefonické objednávky
Sleva 10% na sestavy
17.Mar.2020

Jak doma uklízet ECO-friendly? Vyrobte ekologické čisticí prostředky

Šetřete planetu s eko čističi

Úklid domácnosti je zpravidla průběžný, ale několikrát do roka také „generální“. Možná právě v této době, kdy nás koronavirus nutí zdržovat se více doma, máme čas a třeba i chuť uklidit si ve svých domovech. Zasvěcení tomu říkají #koronaúklid. Čekají nás také Velikonoce, 12. 4. 2020 už chce mít každá hospodyňka uklizeno. Neberte si na pomoc čističe, spreje a odstraňovače, které mohou škodit nejen vám, ale také přírodě. Ekologické čističe si můžete snadno vyrobit doma. Zjistěte jak.

Proč vyměnit chemické přípravky za přírodní

V běžně dostupných čistících přípravcích se často objevují škodlivé látky, o jejichž účincích nemusíte mít vůbec ponětí. Součástí chemických detergentů bývají nezdravé fosfáty, triclosan, ropné deriváty, chlor, formaldehyd, EDTA, syntetické vůně, barviva, optické rozjasňovače a další.

Tyto látky vám přitom udělají nejen průvan v peněžence, ale také mohou způsobovat podráždění kůže, očí a někdy přímo alergii. Kromě toho znečišťují životní prostředí.

Esenciální oleje krásně voní a navíc mají antibakteriální účinky. Esenciální oleje krásně voní a navíc mají antibakteriální účinky.

Detergenty z domácích zdrojů

Pro výrobu eko prostředků budete potřebovat suroviny, které s velkou pravděpodobností najdete ve spíži. O které se jedná?

  • Ocet – používá se pro odstranění pachů, plísní, má dezinfekční účinky a dokáže vázat tuk, nejvhodnější volbou pro úklid domácnosti je bílý vinný ocet.
  • Citron – nejen krásně voní a je plný vitamínů, ale také bělí, odstraňuje zápach i různé skvrny. Skvěle funguje jako bojovník proti plísním.
  • Sůl – struktura soli je ideální na drhnutí a čištění, spolehlivě jí odstraníte také mastnotu. Kromě toho se pyšní dezinfekčním účinkem.
  • Jedlá soda – odstraňuje přebytečné pachy, ale také mastnotu od olejů a tuků. Je výborná například pro čištění matrací.
  • Cibule – má dezinfekční účinky a svými silicemi také leští.
  • Esenciální oleje – především ty s bylinkovým původem mají antibakteriální a dezinfekční účinky, příjemně voní. Některé oleje dokážou zničit bakterie a plísně.

Pomocí těchto základních ingrediencí si můžete vyrobit čisticí prostředky, které v domácnosti využijete pro údržbu od stropu až po koberce.

Univerzální čistič

Pro výrobu budete potřebovat:

  • 1 l bílého vinného octa,
  • 3 polévkové lžíce sušených bylinek (například máta, levandule, meduňka, heřmánek, rozmarýn atd.),
  • několik kapek esenciálního oleje.

Bylinky rozdrťte v hmoždíři nebo v míse paličkou na maso a smíchejte s octem. Směs nalijte do uzavíratelné nádoby a nechte 5−7 dní louhovat. Po uplynutí této doby nálev sceďte a zřeďte s vodou v poměru 1:1. Trochu čističe nalijte do rozprašovače a zbytek uchovávejte v uzavíratelné nádobě. Před každým použitím přidejte do směsi několik kapek (2–3) esenciálního oleje.

Jak univerzální čistič používat?

Použít jej můžete pro čištění myčky. Na myčce nastavte cyklus mytí myčky a do hlubokého talíře nalijte zhruba půl hrnku čističe. Talíř položte do horního koše a spusťte program.

V koupelně s ním spolehlivě odstraníte usazeniny vodního kamene ve sprchovém koutě nebo na hlavici sprchy. Sprchový kout směsí postříkejte a nechte zhruba 1 hodinu působit. Poté čistič omyjte a plochy vyleštěte do sucha. Usazeniny z hlavice sprchy odstraníte tak, že ji zamotáte do hadru namočeného v čističi. Směs nechte působit přes noc a ráno hlavici jen opláchněte.

Přípravek na okna a skla

Připravte si:

  • 2 hrnky vody,
  • 2 polévkové lžíce octa,
  • 10 kapek esenciálního oleje.

Všechny přísady smíchejte a nalijte do rozprašovače. Směs poté aplikujte na zrcadla, skla oken nebo jiné skleněné plochy. Vyleštěte měkkým hadříkem, který nepouští vlákna.

Eko čistič koberců

Pro výrobu budete potřebovat:

  • 6 hrnků teplé vody,
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octa,
  • ¼ hrnku 3% peroxidu vodíku,
  • 10 kapek esenciálního oleje.

Všechny ingredience smíchejte dohromady a nalijte do uzavíratelné nádoby. Prostředek je vhodný pro odstraňování skvrn z koberců. Trochu směsi naneste na koberec a nechte zhruba 5–10 minut působit. Skvrnu se pokuste odstranit starým zubním kartáčkem, místo poté otřete hadříkem namočeným v teplé vodě.

Pro čištění koberců můžete využít také jen samotnou sůl. Kromě odstranění skvrn dokáže i krásně rozjasnit barvy. Koberec posypte solí a nechte asi hodinu působit. Poté ji vysajte vysavačem.

Sůl dokáže rozjasnit barvy na koberci.Sůl dokáže rozjasnit barvy na koberci.

Domácí čistič odpadů

Připravte si:

  • 2 hrnky jedlé sody,
  • 4 hrnky vřelé vody,
  • 1 hrnek octa.

Do odpadu nejdříve nasypte hrnek sody, přilijte dva hrnky horké vody a po několika minutách vsypte druhý hrnek sody, zalijte octem a zbytkem horké vody. Směs nechte v odpadu působit asi 20 minut a poté jej propláchněte.

Čisticí účinky citronu

Citron je stejně jako ocet skvělým pomocníkem v boji proti vodnímu kameni. Stačí, když jím potřete například nerezové vodní baterie nebo dveře sprchového koutu a necháte 15 minut působit. Poté stačí povrch opláchnout vodou a vyleštit do sucha.

S citronem bez námahy vyčistíte také mikrovlnnou troubu. Do misky s vodou stačí nakrájet citron, případně další citrusové plody, misku vložit do trouby a troubu nechat běžet na nejvyšší výkon zhruba 15 minut. Po vypnutí stačí jen vnitřek vytřít vlhkým hadříkem. Jednoduše tak odstraníte mastnotu i zaschlé zbytky od jídla.

Péče o nerezové povrchy

S údržbou nerezových ploch vám pomůže olivový olej. Nejdříve povrch nahrubo očistěte hadříkem a poté použijte hadřík namočený v olivovém oleji, díky kterému získá povrch oslnivý lesk.

Jak zvládnout úklid systematicky za použití eko přípravků?

Velký neboli generální úklid, který se dělá zpravidla na jaře před Velikonocemi, v létě, před Vánocemi, ale i v období virových a bakteriálních onemocnění, si pečlivě rozplánujte. Každý den se věnujte jedné místnosti a práci si zbytečně nepřidělávejte.

Při velkém úklidu se zaměřte na

  • utírání prachu,
  • leštění povrchů,
  • umývání podlah a oken,
  • praní bytového textilu.

Začněte úklidem ložnice

Jako první se začněte věnovat ložnici, jelikož tam se pořádek udržuje nejsnadněji. Samozřejmostí je převlečení ložního povlečení, ale také péče o matraci. Matraci vysajte ze všech stran a nechte v pokoji s otevřenými okny alespoň hodinu vyvětrat.

Poté se vrhněte na utírání prachu. Prach utírejte směrem shora dolů. Začněte tedy u lustru a skříní a pokračujte níže připevněnými poličkami. Dále vyleštěte povrchy, které to vyžadují, a naposled vytřete či vysajte podlahu.

Vyperte ložní povlečení a matraci vysajteVyperte ložní povlečení a matraci vysajte.

Ložní prádlo vyrobte v domácím prášku na praní. Budete potřebovat:

  • 370 g vloček marseilleského mýdla,
  • 6 hrnků sody na praní,
  • několik kapek esenciálního oleje,
  • vinný ocet – ½  hrnku: není podmínkou, přidává se do bubnu a působí jako změkčovač prádla,
  • peroxid vodíku – ½ hrnku: není podmínkou, při praní bílého prádla se přidává do bubnu, prádlo vybělí.

V dostatečně velké míse smíchejte sodu na praní a vločky mýdla. Jemné struktury dosáhnete, pokud prášek rozmixujete v mixéru. Esenciální olej zpracujte buď přímo do směsi, nebo přidávejte ke každému praní. Jeden prací cyklus vyžaduje 2 − 3 lžíce pracího prášku. V případě, že perete ve studené vodě, je lepší nechat směs rozpustit ve vodě horké a poté ji přidat k prádlu.

Obývací pokoj je vaší vizitkou

obývacího pokoje vyhoďte vše, co se vám již nehodí. Na poličkách či ve vitrínách si své místo často najdou různé dekorace, které slouží jen jako lapače prachu. Zeptejte se například partnera nebo dětí, co by z obýváku vyhodili.

I zde uklízejte směrem odshora dolů. Vyperte závěsy, záclony a další textilie. Setřete prach z nábytku a vystavených dekorací. Podlahu a čalouněné sedačky uklízejte až na konec.

Čalouněný nábytek uklízejte až na konec.Čalouněný nábytek uklízejte až na konec.

Jak si vyrobit domácí leštěnku

Na výrobu domácí leštěnky si připravte:

  • 1 díl olivového oleje,
  • 1 díl citronové šťávy.

Při leštění povrchu nábytku nakapejte stejná množství olivového oleje a citronové šťávy na hadřík, kterým budete nábytek ošetřovat.

Úklid koupelny dá zabrat nejvíce

V koupelně začněte vždy mytím obkladů. Pokud máte koupelnu bez obkladaček, tento úkon vám odpadá. Mytí obkladů zabere nejvíce času, jelikož většinou sahají od stropu až k podlaze. Zaměřte se na spáry, kde se drží prach a plíseň.

V úložných prostorech proberte kosmetiku s prošlou spotřební dobou a vyhoďte prázdné obaly od krémů či šamponů. Vyleštěte zrcadla a skleněné plochy. Vyperte nebo opláchněte podložky před vanou, umyvadlem a toaletou. WC umyjte stejným způsobem, jak jej udržujete v čistotě to po celý rok.

Výroba domácích šumivek do WC

Připravte si:

  • 2 hrnky jedlé sody,
  • 2/3 hrnku kyseliny citronové,
  • až 60 kapek oblíbeného esenciálního oleje,
  • rozprašovač s vodou,
  • silikonové formičky.

Do mísy ze skla dejte jedlou sodu a kyselinou citronovou. S kyselinou pracujte v rukavicích. Suché ingredience lehce vlhčete vodou z rozstřikovače. Vystačíte si zhruba se dvěma zmáčknutími pumpičky, směs by měla být spíše suchá. Přidejte esenciální olej a dobře promíchejte.

Poté ji napěchujte do formiček nebo v rukách zpracujte do nějakého tvaru a nechte schnout celou noc. Po uschnutí šumivky skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Při používání nechte šumivku zcela vyšumět a až poté záchod spláchněte.

Úklid kuchyně si nechejte na konec

V kuchyni a jídelně se pořádek udržuje nejhůře, protože se tam neustále tvoří. Při úklidu věnujte péči především troubě a sporáku. Možná tomu nebudete věřit, ale pečení ve špinavé troubě může negativně ovlivňovat chuť připravovaného jídla.

Neméně důležitá je také lednice, ve které skladujete veškeré potraviny. Při generálním úklidu z ní vyhoďte veškeré prošlé potraviny, zbytek vyskládejte ven a vnitřní prostor umyjte nejlépe octovou vodou. Vhodným prostředkem otřete také jídelní stůl a židle.

Moderní jídelní sestava pro celou rodinuModerní jídelní sestava pro celou rodinu.

Jak na úklid trouby

Úklid trouby po delší době je náročný, proto byste jej měli provádět pravidelně, alespoň jednou za měsíc. V budoucnu vám to ušetří hodně práce i fyzické energie.

  • Odstranění mastnoty − pro odstranění mastnoty se používá pasta vyrobená z jedlé sody a citronové šťávy. Množství záleží na velikosti trouby. Pasta by měla mít takovou konzistenci, aby se snadno roztírala. Na povrch se nejlépe nanáší hadříkem nebo starým zubním kartáčkem. Vyhněte se však topným tělesům. Po čištění troubu alespoň 12 hodin nepoužívejte.
  • Vyčištění skla – nejlepším pomocníkem je kypřicí prášek smíchaný s vlažnou vodou. Měli byste vytvořit kaši husté konzistence, kterou budete hadříkem nanášet na sklo. Ideální doba působení je 30−60 minut. Po jejím uplynutí sklo otřete vlhkým hadříkem a suchým jej vyleštěte.

Péče o sporák

Pokud vaříte na plynu, odstraníte z povrchu i litinových mříží mastnotu pomocí octa. V neředěné formě jej nalijte na zaschlá místa a nechte působit celou noc. Další den stačí povrch setřít mokrým hadříkem se saponátem. V případě, že jsou plochy hořáku obzvláště zanesené, sejměte je, posypte jedlou sodou a postříkejte octem. Vytvoří se pěna, která připáleniny uvolní.

Péče o keramickou desku vyžaduje citlivý přístup, snadno se totiž poškrábe. S mastnotou zatočí citronová šťáva. Stačí jí povrch potřít a poté omytý vlažnou vodou. Zaschlé skvrny jednoduše odstraníte šťávou z cibule. Rozkrojenou cibulí nečistoty potřete a šťávu nechte působit celou noc. Druhý den ráno stačí nečistoty jednoduše setřít.

I náš web používá cookies nejen pro správné fungování našeho webu, ale i k analýze návštěvnosti, ke sledování výkonu a reklamy. Výběrem „Akceptuji“ dáváte souhlas se zpracováním všech cookies. Výběrem „Odmítám“ dáváte souhlas se zpracováním pouze nevyhnutních cookies pro správné fungování našeho webu.
Akceptuji Odmítám